Навігація
Ножі - це один із найдавніших видів зброї та знарядь праці. І протягом усієї своєї історії створення ножів продовжує розвиватися і вносити свої корективи в наше життя. Навряд чи когось здивувати ножем з нержавіючої сталі.
Зараз значно вищі вимоги, які висувають до леза ножа. Мисливці, рибалки та військові хочуть ніж високої твердості, стійкий на злам, легкий і простий у плані заточування, з високою міцністю і виключенням деформації під час використання в екстремальних умовах.
Для цього виробники застосовують абсолютно різні види сталі. У експертів різниться думка про те, яка сталь краща для ножа, тому що кожна має свої сильні і слабкі сторони. Розглянемо, яким чином відбувається легування сталі для ножів і основні різновиди кращої сталі для ножа.
Як відбувається легування сталі для ножа?
Щоб підвищити певні характеристики ножа, виробники використовують різні хімічні елементи з певним функціональним навантаженням:
- Вуглець. Ключовий елемент, оскільки вуглецева сталь має міцність і твердість. І чим вище в складі сталі вуглецю, тим вищий показник твердості. Але разом зі зростанням кількості вуглецю, знижується стійкість до корозії.
- Хром. Це елемент, який відповідає за те, щоб не з'являлася корозія. Також хром посилює стійкість до зношування і покращує здатність до загартування. Але разом зі збільшенням вмісту хрому, збільшується крихкість металу.
- Марганець. Позитивно впливає на міцність і зносостійкість сталі. Уся нержавіюча сталь містить у собі марганець.
- Молібден. Основне завдання молібдену - це формування карбідів, які посилюватимуть міцність при високій температурі, унеможливлюючи ламкість сталі. Клинок стає більш стійким до корозії, жорстким, посилює в'язкість і здатність до прожарювання.
- Нікель. Забезпечує підвищення стійкості до корозії, збільшує міцність і підвищується стійкість до ударів.
- Кремній. Сталь з кремнієм стає більш зносостійкою, стабілізується зернова структура в сплаві, завдяки чому ніж стає більш надійним і міцним.
- Ванадій. Має безпосередній вплив на структуру карбіду, щоб максимально поліпшити опір до зношування і здатність до загартовування.
Це основні елементи, які додаються, коли створюється найкраща сталь для ножа. У різних видах сталі додається ніобій, азот, вольфрам і сірка. Ці елементи також позитивно впливають на характеристики ножа. Розглянемо ТОП 10 найбільш популярних видів сталі.
ТОП 10 найкращих видів сталі для ножів
- M390 Bohler
Еліта серед марок сталі для ножів. Застосовується під час виробництва інструментів для хірургії, скальпелів, пилок та інших ріжучих пристосувань, у яких висока якість - це не просто важливо, а обов'язково.
У складі велика кількість хрому, тому корозія ножам з цієї сталі нестрашна. Виготовляється за допомогою порошкової технології - карбіди хрому і ванадій рівномірно розподіляються серед інших хімічних складових. Ніж з M390 Bohler має прекрасні ріжучі та проникаючі властивості, а також високу міцність.
- X46CR13
Легована нержавіюча сталь, яка має високу міцність і стійкість до корозії. Це мартенситна сталь, у якій середній вміст вуглецю - 0,46%, завдяки чому забезпечується висока міцність. Хрому - 13%, що позитивно впливає на загартовування, зносостійкість і стійкість до корозії. Рівень твердості 56 HRC.
Ножі, виготовлені зі сталі X46CR13, не піддаються окисленню, тривалий час підтримують гостроту ріжучої кромки, зберігають привабливий зовнішній вигляд навіть за умови інтенсивної експлуатації.
- 440С
Якщо брати серію сталей 440-х, то саме модифікація 440С є найбільш затребуваною і міцною. У складі найбільша кількість вуглецю - до 1,2%. Високий вміст вуглецю значно збільшує твердість - до 60 HRC. При цьому має середню стійкість до появи корозії. Вона може виникати, якщо буде впливати солона вода, вологе оточення та інші агресивні зовнішні чинники.
Ножі зі сталлю 440С тривалий час підтримують гостроту леза, тому немає необхідності в частому заточуванні. У складі немає ванадію, що негативно відбивається на стійкості до зношування. Завдяки своїм характеристикам, використовується не тільки для виробництва ножів, але також рейок, сейфів та інших виробів, де міцність і твердість - ключовий показник. Цю сталь часто використовують різні бренди, наприклад такі, як ножі Skif, оскільки вона має хороші характеристики і відносно недорога.
- 420J2
Сталь з низьким вмістом вуглецю, але високим рівнем міцності. Зносостійкість на відносно низькому рівні, оскільки матеріал досить м'який і просто піддається формуванню. Ця особливість робить сталь актуальною для створення декоративних моделей з нестандартним дизайном.
Відносно погано утримують заточку, а при високій інтенсивності використання схильні до подряпин. Найсильніша сторона - це висока стійкість до виникнення корозії, тому з неї виготовляють ножі для дайвінгу та інших сфер, пов'язаних з водою.
- S35VN
Сталь високої якості, яку було створено як поліпшену версію сталі S30V. Основна мета створення цієї сталі - це високі показники міцності та механічні показники. Має просту здатність до обробки та полірування, якщо порівнювати з попередником.
Що стосується хімічного складу, то сталь була поліпшена - разом з карбідами хрому формуються карбіди ніобію і ванадію. Це все сприяє підвищенню міцності, стійкості до корозії і довше підтримує заточку. Під час виробництва застосовується екстремально швидке охолодження, завдяки чому немає слабких місць у металі. Структура сталі однорідна і стабільна, що підвищує характеристики міцності. Американські ножі Спайдерко мають досить багато моделей з цієї сталі, оскільки вона вважається досить якісною.
- AUS10
Це сталь від японського виробника, яка протягом тривалого часу позиціонувалася, як найкращий матеріал для виробництва ножових клинків. Разом з появою технологічних сплавів, з'явилися сильні конкуренти.
Високою популярністю користується завдяки високій міцності - 60 HRC. Через особливості складу трохи піддається виникненню корозії, як і 440С, але більш міцна. Навіть при активній експлуатації сталь не тупиться, довго утримує заточку леза. Підвищеній зносостійкості сприяє легування ванадієм - до 0,26%.
- VG-10
Одна з елітних марок сталі для виробництва ножів. Японський виробник розробив сталь спеціально під виробництво ножів. За своїми характеристиками знаходиться між ATS-34 і ATS-55, які є одними з найкращих представників сталі для ножів. Виробникові вдалося домогтися оптимальних показників міцності і в'язкості.
Рівень твердості - 62 HRC, при цьому залишається високий рівень в'язкості, тому може протистояти сколам, якщо були сильні механічні впливи. Секрет складу - це застосування кобальту, який і сприяє твердості та в'язкості.
- 4116
Нержавіюча сталь підвищеної якості, яка виробляється німецьким виробником Thussen Krupp. Особливість сталі в тому, що матеріал інертний до різного оточення, тому особливо активно використовується в галузях, де важлива гігієна - хірургічні інструменти або харчова промисловість.
Вуглець і хром перебувають в ідеальному балансі, що сприяє чудовій стійкості до механічних ушкоджень, стійкості до корозії та гарантує тривале збереження гостроти ріжучого краю. Стійкість леза вища, ніж у більшості опонентів. За допомогою цієї сталі створюються тонкі клинки, чому сприяє легування кремнієм, марганцем, молібденом і ванадієм.
- CPM 20CV
Сталь для ножів з високим вмістом хрому і ванадію. Активно застосовується при виробництві серійних і авторських ножів. Рівень твердості досягає позначки 63 HRC і має прекрасну механічну стійкість. Має високу ударну в'язкість навіть в екстремальних умовах експлуатації.
Має відмінні проникаючі та ріжучі здібності. Виготовляється порошковим методом, що дає можливість додавати більше легуючих елементів, без втрати оброблюваності та міцності.
- CTS 204P
Мартенситна нержавіюча сталь преміальної якості, яка вирізняється ідеальними характеристиками стійкості до корозії, міцності та механічними показниками. За допомогою матеріалу виготовляють не тільки ножі, а й професійний інструмент.
У складі підвищений вміст ванадію і вуглецю. Завдяки цьому вирізняються підвищеним рівнем твердості - до 64 HRC. Повітряне загартування і порошковий процес виробництва забезпечує збалансовану структуру з рівномірним розподілом карбідів. Завдяки високій в'язкості унеможливлена поява відколів і надломів під час контакту з твердими поверхнями. Активно застосовується при виробництві складних ножів.
Висновок
Розглянуті нами сталі для ножів - це тільки 10 найкращих видів сталі для виробництва ножів, а їх сотні. Звичайному обивателю, а іноді й професійним мисливцям, рибалкам і військовим досить складно розібратися в такому розмаїтті. Якщо ви хочете купити ніж з якісною сталлю, віддавайте просто перевагу продукції відомих брендів.
Вони дорожать своєю репутацією, тому під час виробництва не використовуватимуть дешеву сталь з метою економії. А якщо вирішили вибрати за маркою сталі, орієнтуйтеся на особисті цілі. Якщо планується контакт із твердими поверхнями, обирайте моделі з підвищеною в'язкістю - вони менше схильні до відколів та інших пошкоджень.