Навігація
- ➡️ Характеристики клинків
- ➡️ Основні види перерізу клинка по заточуванню
- ➡️ Різновиди форми кінчика ножа та ріжучої кромки
Від асортименту ножів у магазині йде голова кругом. Одна модель виглядає крутіше за іншу, у кожної своя химерна форма леза. Виявляється, це не просто дизайнерський хід, щоб справити враження. Кожна форма клинка має свої переваги і недоліки, а також переважне використання. У цьому огляді перераховані всі типи лез і кінчиків, а також переріз профілю, можливі у складних ножиків та версій з фіксованим лезом. Описано їх характеристики, плюси та мінуси – все, що допоможе зробити вибір.
Характеристики клинків
У кожного клинка є основні елементи зі своїм діапазоном характеристик. Від останніх залежить міцність та сфери використання, можливості застосування. Ось основні параметри:
- Довжина леза – у доладних ножів буває від 30 до 150 мм, а у версій з фіксованим лезом до 350 мм. Визначає зручність нарізки об'ємних матеріалів, глибину проникнення при ударах, що колють. У класифікації холодної зброї небезпечним є розмір від 90 мм.
- Товщина леза – можлива від 2 до 6 мм. Характеристика вимірюється по обуху у найширшій частині. Параметр позначається на міцності конструкції. Товстими ножами можна орудувати як ломиками, подіваючи інші предмети, каміння. Холодною зброєю вважається товщина понад 2,6 мм.
- Ширина клинка – розмір від ріжучої кромки до обуха у найширшій частині. Можлива від 10 до 35 мм. Визначає міцність, можливість роботи на злам. Клинки з широкими лезами володіють хорошими властивостями, що рубають. Вузькі клинки, навпаки, легше проникають при колючих ударах.
- Тип заточування клинка – кут і вид спуску, при якому перетин стає тоншим і закінчується ріжучою кромкою. Визначає різальні властивості при крої товстих матеріалів. Додатково впливає на дизайн.
- Форма кінчика – кут, види поздовжніх скосів, що позначаються зміни вістря. Від цього залежать проникні властивості при ударах, що колють, зручність різання, безпека при випадковому розкритті леза або при випаданні ножа з рук.
Крім основних характеристик клинків, бувають додаткові. Це може бути розмір перфорації на самому лезі. В одних випадках вона грає декоративну роль, а в інших – ndash; служить упором великого пальця, щоб швидко розкласти ніж. У третіх – ndash; перфорація знижує опір при різанні в'язких матеріалів. Впадини на мечі створюють повітряні кишені, зменшуючи тертя при зануренні леза в матеріал. Дол, або Кровосток, раніше робився шляхом кування для ущільнення середини клинка, що надавало йому підвищену твердість. Дол служив ребром жорсткості. Зараз такий елемент створюється виключно в декоративних цілях, хоча трохи він знижує вагу і опір при ударах, що колють. Нерідко дол зустрічається на мисливських або тактичних ножах >.
Основні види перерізу клинка по заточенню
Поговоримо детальніше про форму клинків, а конкретніше – про переріз леза. Ось основні варіанти та їх переваги:
- Плосковигнутий перетин – має поступовий спуск від обуха. Лінія спуску випирає назовні. Забезпечує плавний перехід від товстої частини до тонкої. Відрізняється тривалим утриманням заточування, високими експлуатаційними характеристиками. Така форма ріжучої кромки добре справляється з м'якими матеріалами, розсовуючи їх своїми дугоподібними боками при різанні. Недолік цього типу – складне заточування в домашніх умовах. Ще з ним не дуже зручно справлятися із твердими матеріалами.
- Плоскогнуте – частина перерізу ідентична товщині обуха, а потім стоншується до ріжучої кромки так, що лінії скосу увігнуті всередину. Це забезпечує малий кут заточування, високі проникні властивості при різанні не товстих матеріалів. Поправити таке заточення легко в домашніх умовах. Однак проникнення в товсті матеріали ускладнене бічними ребрами, що виступають.
- Клиновидне – спуск починається від самого обуха, скіс рівний, без випирання і увігнутих ліній. За рахунок плавного спуску у леза гарні ріжучі властивості. Навіть при зануренні в матеріал немає додаткового опору. Але відтворити таке заточення складно, оскільки воно ведеться від обуху. Ще ріжуча кромка тендітна через малий переріз.
- Клиновидне з підведенням – лінія спуску рівна, але сам перетин товстіший. У ріжучої кромки кут різко змінюється надання гостроти. Це забезпечує підвищену міцність, що компенсує недоліки звичайної клиноподібної форми.
- Плоскогнуте клиноподібне з підведенням – поєднує в собі особливості плоскогнутого перерізу, доповненого підведенням для надання гостроти ріжучій кромці. Трохи міцніший за рахунок збільшеної товщини, але більше підходить для різання тонких матеріалів.
- П'ятигранне – спуск має два чіткі ребра на кожній стороні, що утворюють грані. Технологічна конструкція відрізняється підвищеною міцністю, високими ріжучими властивостями, легко заточування.
- Стамісочний перетин – має скосом на ріжучій частині з одного боку поверхні спуску до іншого. Легко точиться, виділяється хорошими властивостями, що рубають.
Такі способи заточування і перерізу клинка зустрічаються як на викидних ножах, так і на версіях з фіксованим лезом. Розуміючи особливості та призначення, можна вибрати варіант для сценаріїв використання.
Різновиди форми кінчика ножа та ріжучої кромки
Кончик ножа – це другий за важливістю робочий елемент після ріжучої кромки. Ось назви різних кінчиків ножів, опис конфігурації та переваги:
- Drop point – вважається найпоширенішою формою клинка. Належить до універсальної, що допомагає вирішувати більшість завдань. Характерна риса – поступове зведення лінії обуха та ріжучої кромки в вістрі. Такий тип нагадує витончений кінчик краплі води. При силових роботах другою рукою зручно тиснути на обух. Процес заточування простий. Вістря – міцне.
- Clip point – обух та ріжуча кромка теж зводяться разом у середній точці, але частина лінії обуха на кінці зрізана. Вона рівна, добре помітна, а чи не дугоподібна. Це підвищує колючі властивості, але знижує міцність. Така форма зустрічається на мисливських мечах, у тактичних ножах та штик-ножах.
- Spear point – профіль нагадує наконечник списа, оскільки трохи розширюється перед кінчиком, а потім клином зводиться в вістрі. Заточення виконується з одного боку, з другого передбачається фальшлезвіе. Форма клинка ефективна при ударах, що колють, але зовсім не практична для різу. Використовується на військових та тактичних ножах.
- Dagger – кинджальна форма. Відрізняється поступовим зведенням обуха та леза в гострий кінчик, що починається приблизно від середини клинка. Конструкція повністю симетрична. Має хороші проникні властивості. Зустрічається на автоматичних ножах, у тренувальних мечах, ножах для метання та сувенірної продукції.
- Bowie – конфігурація повторює Clip point з єдиною відмінністю – скіс від обуха до вістря не рівний, а увігнутий. Особлива форма забезпечує усунення центру тяжкості до середини клинка. Ніж добре підходить для завдань, що рубають.
- Wharncliffe – лезо залишається прямим, а обух поступово зводиться щодо нього, утворюючи гострий кут 45 і менше градусів. У цієї форми гарні колючі властивості, вона зручна для шаткування. Але гострий кінчик можна зламати під час грубих робіт.
- Sheeps foot – схожий на Wharncliffe з єдиною відмінністю – при зведенні обуха з лезом утворюється тупий кут близько 60-70 градусів. Ніж хороший для нарізки, кінчик дуже міцний та безпечний. Нерідко його використовують рятувальники, оскільки їм неможливо нічого випадково проколоти під час звернення на обмеженому просторі або у разі падіння. Подобається така модель і рибалкам.
- Tanto – обух плавно знижується до вістря, а лезо має ламану лінію з двома ріжучими кромками. У модифікації американського танто ламана та верхня лінія обуху, де може бути ще одне справжнє чи фальшльоз. Перевага форми – надміцний кінчик, що підходить для грубих робіт. Агресивний кут забезпечує високі проникні здібності як при уколі, так і рухах, що рубають. Незручність завдає лише тривале заточування, оскільки доводиться точити кілька кромок.
- Hawkbill – кігтевидний профіль. Нагадує дзьоб яструба. Відрізняється дугоподібним вигином, в результаті якого клинок схожий на серп. Ріжуча кромка лише на увігнутій частині. Кінчик дуже гострий, їм зручно щось зачепити, нарізати, перерізати круглі або циліндричні предмети. Але заточення складне.
- Upswept point – вигин клинка у зворотну серпу сторону. Така форма була поширена у Персії. Задерте вгору вістря має високу проникаючу здатність. За рахунок S-подібної форми ріжуча кромка виходить довшою, що полегшує завдання різання. Але сам кінчик легко зашкодити.
- Recurve – називається кукри. Відмінна риса – увігнута частина ріжучої кромки ближче до рукояті. Забезпечує зручний різ.
Вибираючи оптимальну для себе форму, необхідно враховувати метал, з якого виготовлений клинок. Вуглецева сталь довше тримає заточування, але крихкіша при зіткненні з твердими предметами. Нержавіюча сталь відмінно пручається корозії, легко точиться, не тендітна, але швидше втрачає заточування. Купити ніж із будь-якої з описаних форм клинків та типів сталі можна у нашому інтернет-магазині Ліхтарики.