Навігація
- ➡️ Підготуйте ніж до заточування
- ➡️ Встановіть правильний кут заточування
- ➡️ Які бувають кути заточування
- ➡️ Рухайте лезо плавно вздовж каменю
- ➡️ Використовуйте обидві сторони каменю
- ➡️ Завершіть полірування для гостроти
Найдешевший спосіб заточити ніж – використовувати спеціальний камінь. Але тут треба діяти з розумом. Помилки, які схильні допускати новачки, можуть допомогти відсутності бажаного результату або взагалі зіпсувати ріжучу кромку. Причому неправильно заточувати лезо вчать навіть розкручені блогери, перегляди яких набирають мільйони в YouTube. Так помилки лише множаться. Нижче детально розказано, як правильно точити ножі каменем, включаючи вибір кута заточування та варіанти руху.
Підготуйте ніж до заточування
Нижче описаним способом можна точити як бойовий ніж у польових умовах, так і кухонники або EDC-версії. Все починається із підготовки. Якщо клинок брудний – витріть його ганчір'ям. Мити ножа не потрібно, оскільки заточування – досить брудний процес.
Точити лезо можна невеликим абразивним бруском, тримаючи його в руці. Але це не найзручніший варіант. Краще купити точильний камінь якомога більше, щоб розмістити його на столі. Він не повинен ковзати поверхнею. Якщо стільниця гладка, підкладіть під камінь старий рушник. Це заразом захистить стіл від подряпин. Приготуйте фібру, щоб витирати бруд, що утворився від суспензії під час заточування. Вона з'являється, коли ви змочуєте камінь водою, забираючи пил. Є інші види заточувальних брусків, які потребують змащування олією або навіть замочування. Від них бруду буде ще більше, тому без ганчір'я не обійтися.
Встановіть правильний кут заточування
Вникаючи, як точити ножі каменем, важливо навчитися правильно виставляти кут заточування. Добре, коли вона вже є після заводу. Тоді залишається лише підправити край. Для цього:
- Розмістіть клинок перпендикулярно на бруску однією стороною.
- Повільно піднімайте обух, щоб лезо залишалося в контакті з поверхнею.
- Зупиніться тоді, коли між ріжучою кромкою та каменем зникне щілина (на масляному або мокрому камені має виступити з-під леза рідина).
- Запам'ятайте, скільки міліметрів вийшов зазор між обухом та точильним бруском.
- Витримуйте цю відстань у процесі заточування ножа на камені, щоб зберегти заданий на заводі кут.
Якщо клинок до цього багаторазово точився неправильно, тоді ріжуча кромка може бути зіпсована. Ніж потрібно переточувати. У цьому випадку ви можете задати самі кут заточування залежно від типу сталі, майбутніх потреб використання інструменту.
Які бувають кути заточування
Тут існують такі варіанти:
- 20 градусів - дуже гостре лезо, яким легко працювати. Але воно швидко тупиться, а також може відколотися, якщо високовуглецева сталь наткнеться на кістку або вдариться об край керамічної тарілки.
- 25-30 градусів – відмінний кут заточування для ножів EDC, призначених для повсякденного використання. Оптимальний навіть для м'яких нержавіючих сталей.
- 35 градусів – такий кут довше тримає заточування, добре підходить для ситуацій, коли немає часу часто точити ніж. У разі високовуглецевої сталі менше шансів пошкодити лезо.
Працюючи з каменем, виставити необхідний кут заточування можна за допомогою шкільного транспортира. Розмістіть клинок на площині, піднявши обух на потрібну кількість градусів за шкалою. Потім зробіть із щільного паперу пакунок або вистругайте з дерева барило, яке відповідатиме відстані від каменю до обуха по висоті. Підкладіть його під ніж під час заточування, щоб руки поступово звикли утримувати клинок у правильному положенні.
У похідних умовах підійдуть зразкові орієнтири. Чотири монети по 2 гривні, збудовані одна на одну, створюють висоту під обухом, що дорівнює 25 градусам. Якщо підкласти кінчик пальця нігтем нагору, вийде нахил, що відповідає 35 градусам. Але тут можливі похибки.
Рухайте лезо плавно вздовж каменю
При заточуванні ножа на абразивному камені важливо знати, як рухати лезо. Якщо потрібно швидко зняти зайвий метал для відновлення кромки, допускаються рухи вперед-назад по каменю, коли клинок розташований поперек. Це допоможе сформувати спуски, швидко обдерти сталь. При довгому лезі, як у кухонного ножа, давіть пальцями зверху, оскільки воно може відходити (губиться пляма контакту). Коли доводите край, простягайте клинок від рукояті до вістря. Двигати можна як від обуха до леза, так і назустріч, оскільки швидкості тут невеликі, немає ризику перегріти матеріал або загорнути вершину.
Важливо! Поширена помилка новачка при заточуванні ножа на камені – поперечні рухи клинком без протяжки. Тоді на кромці утворюються довгі борозни, які послаблюють лезо. Можливі сколи, фарбування.
Чим ширший камінь для заточування, тим краще. Вам буде легше витримувати потрібний кут, рівномірно тиснути на клинок. У разі коротких і прямих лез їх вийде заточити навіть на вузькому бруску. А ось більшість ножів Zero Tolerance мають вигнуті клинки та опуклу ріжучу кромку, тому з ними легше працювати на плоскому широкому камені.
Використовуйте обидві сторони каменю
Для правильного заточування ножа каменем потрібно кілька окремих брусків або один, але з різними сторонами. Спочатку застосовують зернистість 120-150 для швидкого формування спуску. Потім точать клинок на брусках 1000 грит. Необхідно використовувати всю поверхню каменю, щоб усередині не утворилося ями. В іншому випадку сам камінь доведеться сточувати під струменем води напилком або спеціальною дошкою для вирівнювання площини. У процесі заточування, коли брусок має однакову зернистість з усіх боків, періодично перевертайте його. Це допоможе сточувати сторони поступово.
Завершіть полірування для гостроти
Якщо ви використовуєте тактичний ніж, то інструмент доводиться часто працювати, тут не до краси. Головне, щоб він був гострим. Та й не завжди є час на тривале заточування. А ось для EDC застосування стане в нагоді відполірувати лезо. Це не тільки покращить робочі властивості, але й надасть клинку привабливого вигляду. Потрібен довідковий камінь із зернистістю 2000-3000 грит. Здійснюйте такі ж рухи, що і на попередніх брусках точильних ще протягом декількох хвилин, змінюючи бік клинка. Перевірити гостроту можна на аркуші звичайного паперу формату А4. Ніж повинен зрізати куточок, а не заминати чи рвати матеріал.
Купити різні точильні камені для всіх типів ножів можна у нашому магазині. Пропонуємо оригінальну продукцію, широкий діапазон цін. Менеджери завжди допоможуть із вибором.