Зміст статті
Коли настає грибний сезон, нерідко постає питання: «Як збирати гриби правильно?». Одні вважають, що краще зрізати, щоб не пошкодити грибницю, інші кажуть, що правильно викручувати, бо зрізана частина почне гнити. То як же правильно? Допускаються обидва варіанти, однак варто дотримуватися певних правил, щоб не зашкодити природі.
Акуратно зрізайте ніжку гриба
Завзяті грибники беруть з собою у ліс ніж для грибів. Він має бути якісним та гострим, щоб ви могли швидко і акуратно зрізати стиглий гриб.
Не кожен розуміє, чому гриби треба зрізати обережно. Тому розберемось детальніше з цим питанням.
Існує певний алгоритм збору грибів ножем, якого варто дотримуватися.
- Розгортайте сухе листя або мох з грибниці. Робити це варто обережно, паличкою чи руками, щоб не пошкодити грибницю. Будьте уважні: під природним покровом можуть ховатися як незрілі гриби, так і отруйні комахи чи змії.
- Ступайте обережно, щоб не затоптати старі гриби. Це важливо, бо кожен з них — джерело спор для розмноження популяції. Навіть якщо вони не годяться для збору, природа має на них інші плани.
- Знайшли гриб, який хочете забрати, — обережно зріжте його біля основи ніжки. Не потрібно з грубою силою їх рвати, адже під землею знаходиться міцелій: пошкодите його — і гриби на тому місці наступного року не виростуть.
- Не зривайте молоді, маленькі гриби — дайте їм розростися.
- Після збору грибів повертайте природний покрив (листя, мох) на місце. Це допоможе запобігти висиханню грибниці.
Не всі гриби можна зрізати, є такі, які краще викручувати. Сюди відносяться гриби, які мають трубчасту ніжку — білі, підосичники, підберезники, маслюки.
Не пошкодьте грибницю!
Грибниця — це основа, з якої гриби розростаються щороку. Вона знаходиться під землею, і необережне ставлення до неї — це ризик для майбутнього врожаю. На відновлення пошкодженої грибниці знадобиться не один рік. Крім того, вона є важливою частиною екосистеми — забезпечує краще надходження поживних речовин до стовбурів дерев.
Тепер ви розумієте, чому гриби потрібно зрізати, щоб не пошкодити грибницю. Дотримуйтесь таких правил заради збереження грибного царства.
- Неважливо, зрізаєте ви гриб чи викручуєте — робіть це обережно.
- Не розкопуйте грибницю, її пошкодження принесе негативні наслідки для усього лісу.
- Використовуйте шведські ножі, ними ви зможете акуратно зрізати гриби без шкоди для довкілля.
Завжди памʼятайте, у лісі потрібно дотримуватися етики спілкування з природою!
Збирайте тільки знайомі гриби
Головне правило грибників: не впевнений — не бери! Збирайте тільки гриби, які добре знаєте, не наражайте на небезпеку себе та своїх рідних. Якщо якийсь гриб викликає сумніви, залиште його та йдіть далі. Також не кладіть до кошика гриби, які мають неприємний запах.
Серед отруйних грибів в Україні найбільш відомі такі:
- Говорушка (грузлик);
- Несправжні опеньки;
- Печериця рудіюча;
- Блювотна сироїжка;
- Несправжня лисичка;
- Бліда поганка;
- Чортів гриб;
- Мухомор;
- Плютей.
Обовʼязково вивчіть, як виглядає кожен з них, щоб випадково вони не потрапили до їстівних.
Важливо не відкладати обробку грибів — краще почистити і відварити їх, як тільки повернетесь додому. Адже навіть їстівний гриб, який почав псуватися, становить небезпеку для здоров’я. Перед приготуванням рекомендується замочити гриби на 20 хвилин у солоній воді — тоді з плодового тіла повилазять всі шкідники і личинки. Потім ще раз ретельно промийте гриби, відваріть їх і можете смажити, тушкувати чи запікати. А от дітям до 12 років лісові гриби краще не вживати. У такому випадку дозволено вживати тільки промислово вирощені гриби.