Навігація
- ➡️ Визначте тип ножа
- ➡️ Виберіть зернистість каменю
- ➡️ Зверніть увагу на матеріал основи
- ➡️ Перевірте сумісність із інструментами
Навіть найякісніші ножі поступово притуплюються у міру використання. Працювати тупим лезом важко, довго, а якість різу буде гіршою. Тому необхідно мати точильний камінь, щоб поправити край, наточивши кухонний, повсякденний чи бойовий ніж. Але якщо вибрати такий інструмент неправильно, можна навіть зіпсувати клинок. Тому варто розглянути, які бувають види точильних каменів, чим вони відрізняються і які підійдуть для вашого ножа та потреб.
Визначте тип ножа
Перед тим, як вибрати точильний камінь, потрібно визначитися, для якого ножа він необхідний і як використовуватиметься інструмент:
- Кухонні клинки часто мають тонкий перетин по обуху, рівні спуски, кут заточування становить 30-45 градусів. Це варіант для повсякденного використання у побуті. Достатньо швидкого заточування, щоб відновити гостроту леза. На красу тут не претендують. Можна обійтися ручним варіантом заточування.
- Кухарські шеф-ножі застосовують частіше, вони зазнають більшого навантаження на кухні ресторану або кафе. Тут потрібна підвищена гострота з кутом заточування 20-25 градусів. Краще вибрати точильний камінь для спеціальної системи, що дозволяє витримати потрібний кут.
- Столові ножі, якими сервірують столи у місцях громадського харчування, мають бути менш гострими – з кутом 55-60 градусів, щоб цього вистачило для обробки омлета чи біфштексу.
- Тактичні ножі, EDC та туристичні моделі можуть бути з твердіших сплавів. Для заточування потрібна точильна система, а також щільніші види каменів, здатних впливати на міцний метал.
Коли заданий напрямок для пошуку каменю, виходячи з особливостей ножа, варто визначитися із зернистістю.
Виберіть зернистість каменю
Точильні камені складаються з дрібних крупинок. Це абразив, що сточує метал, відновлює ріжучу кромку. Чим більші частинки, тим вони швидше впливають на клинок. У міру зменшення розміру крупинок обробка стає делікатнішою, аж до шліфування та полірування. Під зернистістю мається на увазі кількість частинок квадратний дюйм. Відповідно збільшення кількості частинок означає зменшення їх габаритів. Іноді при позначенні до цифри додають слово grit, що означає "крупиці, пісок", і також має на увазі зернистість. Це позначення з японського національного стандарту, яке набуло поширення в усьому світі.
Тут існує така градація:
- 100-600 - (обдирний) підійде для швидкої обробки, надання гостроти лезу, створення нової кромки, виправлення дефектів. Але таке заточування залишає грубі ризики на поверхні.
- 1000-1500 (заточний) – загладжує подряпини, доводить край до кращого стану.
- 2000-6000 – буквально полірує лезо, яке стає як бритва.
Вибираючи зернистість точильного каменю, варто пам'ятати про вплив показника співвідношення швидкість/якість. Низька зернистість означає швидке заточування, але найгірша якість.
Висока зернистість допомагає добре наточити ніж, але потребує більше часу та зусиль.
Оптимально мати каміння із усіх трьох категорій, щоб послідовно обробити метал. Але, якщо такої можливості немає, оберіть точильний камінь із зернистістю 1000. Це буде середній варіант, якого вистачить для побутового використання. Мисливські та тактичні ножі краще точити за допомогою системи, що включає широкий набір каменів.
Порада! Для побутового використання купіть двосторонній камінь. Наявність двох варіантів зернистості прискорить заточування ножа, підвищить якість обробки і не знадобиться мати кілька окремих каменів.
Зверніть увагу на матеріал основи
При виборі каменю для заточування клинка враховуйте матеріал основи, що використовується:
- Натуральне каміння з Арканзасу (США). Є сформованою під дією високої температури і тиску гірську породу. Підходять для ручного заточування. Довго зношуються, але коштують дорого.
- Алмазні. Бувають пластини з гальванічним напиленням. Найчастіше підходять для грубої обробки. Бруски з алмазів на зв'язці мають більш делікатний вплив.
- Ельборове каміння. Аналог алмазу, що складається з нітриду бору. Абразив виділяється довговічністю та високою продуктивністю. Але ціна також висока.
- Водяні (японські). Такі матеріали видобувають у префектурі Кіото. Це натуральний камінь, який потрібно замочувати у воді. Такий процес видаляє повітря між пір, не дає забиватися шламом, створює емульсію, що підвищує ковзання. Матеріал добре впливає на різні сталі, але швидко виробляється, тому сам потребує виправлення.
Штучне синтетичне каміння. Використовується крихта електрокорунду, оскид алюмінію та карбід кремнію. З'єднання забезпечують синтетичні сполучні. Випускаються такі бруски як ручного використання, так точильних систем. Переваги цієї групи товарів – невисока вартість та хороша продуктивність.
Від вибору матеріалу основи залежить швидкість роботи, якість результату. За ціною доступнішими є синтетичні камені, які часто купують для догляду за кухонними ножами або простими EDC-моделями. Для клинків з твердіших сталей краще алмаз або японські камені з попереднім замочуванням, а також ельборові.
Перевірте сумісність із інструментами
Якщо у вас вже є точильна система для ножів і ви хочете замінити в ній каміння на нові, важливо перевірити оснастку на сумісність. Найкраще купувати каміння того ж бренду, що й система. Наприклад, для системи Hapstone оптимально вибирати абразивні бруски цієї фірми. У Lansky своя система кріплення, тому шукайте саме оснастку цієї компанії. Перевірити сумісність можна в характеристиках товару, де зазначено, які системи вдасться встановити такий елемент.
Великий вибір каміння для відновлення гостроти всіх типів ножів є на нашому сайті. Вибрати товар для конкретної системи допоможе менеджер, а також є докладний опис сумісності в характеристиках.